Projects

Process

Blog

Studio

Contact

Projects

Process

Blog

Studio

Contact

Studio 13 The Gantry
Here East, London E15 2HB
+44 (0)77 9582 0508
© 2022 Beacham Architects

Status: Completion 2022 – Landscaping photos due in Autumn 2022.

Location: Cambridge

The original house was a tired 1980s build where living spaces were subdivided with limited connection to the garden and an impractical conservatory.

The client brief was to transform this ugly house into contemporary conversion with curb appeal from the street and large, light-filled living spaces.

The house was gutted throughout and the exterior fully refurbished as well as the interior.

A timber rain-screen cladding and new slate roof exterior transforms the look of the house. The exterior elevations were reconsidered working with and adjusting existing window locations. The entrance sequence was changed for a more welcoming entrance and views / vistas on the inside of the house to connect the house to the garden.

A large crafted kitchen island is a focal point for the kitchen, living and dining space. A sunken lounge increases ceiling heights and maximises views out to the garden. A corner window by the dining room increases direct daylight responding to the north-west facing orientation of the rear extension.

The joinery throughout the interior was designed to be coherent with the architectural language of the timber cladding to the exterior. The interior design uses primarily natural finishes such as the timber cladding and the stone floor that blur the threshold between the inside and outside.

Photography: Andy Heathcote

If you’d like to talk about a project, an idea or ask a question